Sananpurun synty

Olen aina keksinyt innokkaasti hauskoja nimiä joukkueilleni tietovisoissa ja leiriolympialaisissa, mutta yrityksen nimen päättäminen tuntui mahdottomalta tehtävältä. Millainen nimi sopisi yksityisopetukseen, kielentarkistukseen, sisällön tuottamiseen ja ehkä jopa kääntämiseen? Millainen nimi olisi samalla sekä leikkisä että vakavasti otettava?

Ensimmäisten ideoiden kohdalla jouduin toteamaan pari kertaa, että joku muu oli saanut saman ahaa-elämyksen jo ennen minua. Vedin herneen nenään, kun eräs omaan toimenkuvaani sopiva nimi olikin isännöintitoimistolla.

Otin kekseliään perheeni mukaan aivoriiheen. Lopulta tuntui kuitenkin vaikealta identifioitua toisen ihmisen kehittelemään nimeen, oli se kuinka nerokas tahansa. Mietin tosin edelleen, missä kontekstissa voisin käyttää siskoni ehdotusta Suo, kuokka ja Sanni.

Eri vaihtoehtoja pyöritellessä meni useampi viikko, mutta Sananpuru alkoi vähitellen vetää minua puoleensa, koska se oli oma ideani ja nimen ympärille alkoi muodostua merkityksiä.

Kaikki varmasti hoksaavat, että nimi tulee sanasta sahanpuru. Puru voi siis tarkoittaa hienojakoista puuainesta tai muuta jauhetta. Lisäksi se voi tarkoittaa pureskelua. Tästä sain seuraavat ajatukset:

  1. Kieli koostuu pienistä osasista, kuten kirjaimista, äänteistä, morfeemeista ja sanoista. Kielen oppimisprosessissa nämä kielen osaset kertyvät kasaksi kuin puru. Osa tästä ”purusta” valuu ensin sivummalle, ja joskus uusi kielen aines myös työntää aiemmin opittua tieltään.
  2. Pureskelua puolestaan käytetään pohtimisen ja ongelmanratkaisun metaforana. Ammatissani teen kieleen liittyvää ajatustyötä: esimerkiksi kielentarkistuksessa ”pureskelen” sanoja ja lauserakenteita uudelleen.

Näin syntyi Sananpuru. Millainen tarina sinun yrityksesi nimellä on?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: